Kundecase:
MinAltan klædt på til Cradle to Cradle 4.0 med skærpede risikovurderingskrav


Kunde: MinAltan

Fokusområder: Cradle to Cradle 4.0, due diligence, risikovurdering

Periode: Forår 2024

Rådgiver: Silke Sønderstrup-Granquist

Foto: MinAltan-medarbejdere med Cradle to Cradle-certificeringscertifikat

Imprint var i løbet af foråret 2024 rådgiver for MinAltan. Omdrejningspunktet for rådgivnings-forløbet var at implementere due diligence-processer og udarbejde risikovurderinger inden for menneskerettigheder og miljø i forbindelse med re-certificeringen i Cradle to Cradle certificeringsstandarden 4.0.

MinAltan blev etableret i 2008 og er specialiseret i altanløsninger. Virksomheden har en klar bæredygtighedsstrategi og et ønske om at være ambassadør for den grønne omstilling. Med visionen om at indtænke bæredygtighed i hele altanens livscyklus, fra design til opsætning og fra materialevalg til genanvendelse, opnåede MinAltan i 2022 Cradle to Cradle-certificeringen 3.1.


Beslutningen om at blive Cradle to Cradle-certificeret kom fra ledelsen med et ønske om at være eksistensberettiget mange år endnu og bidrage til at skabe cirkulære løsninger. Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig og ansvarlig for certificeringsprocessen hos MinAltan, fortæller at Cradle to Cradle er en bred og veldokumenteret certificering, der er meget omfattende, og som de har stor tiltro til.

Kort om Cradle to Cradle Certified®

Cradle to Cradle-certificeringen er en produktcertificering, der kan hjælpe virksomheder med at sikre, at deres produkt lever op til en række strenge krav inden for sundhed, cirkulær økonomi, klima, miljø og social retfærdighed. Der er fire niveauer fra Bronze til Platin, der viser, hvilken grad produktet og virksomheden klarer sig på disse områder.

"Cradle to Cradle-certificeringen er god i vores optik, fordi den både omfatter sociale forhold, leverandøransvar, genanvendelse og miljøpåvirkning - så uanset hvilke forventninger, vi bliver mødt med fra omverdenen, sikrer certificeringen, at vi dækker alle vigtige aspekter
og dermed er godt med."


Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Foto: Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Byggebranchen er i udvikling og bliver i stigende grad mødt af forventninger til ansvarlig virksomhedspraksis fra nuværende og kommende EU-lovgivning og fremtidige kunder. “Vi bruger den tid vi har nu, hvor det ikke er noget, vi skal, men hvor det er noget, vi kan øve os på. Og så håber vi, at det er en god investering,” fortæller Josephine Valentiner, og tilføjer, at certificeringen uden tvivl er et strategisk redskab til at kunne stå stærkere, differentiere virksomheden og være den aktør, som samarbejdspartnere og kunder vælger til.

Due diligence gør bæredygtighedsarbejdet konkret

Med afsæt i virksomheden, certificeringsstandarden 4.0 og et skærpet fokus på due diligence og risikovurderinger inden for menneskerettigheder og miljø, havde Imprint skræddersyet rådgivningsforløbet til MinAltan. Silke Sønderstrup-Granquist, Senior Sustainability Advisor, fortæller: “MinAltan skulle klædes på til at kunne aflevere en risikovurdering og leve op til kravene under ‘Social fairness requirements’ og ‘Environmental Policy and Management’, men de havde ingen anelse om, hvordan de skulle gribe det an.”


Under forløbet blev MinAltan trænet i due diligence og blev taget gennem risikovurderingen i tre trin: 1) Kortlægning af risici i egne aktiviteter og i værdikæden, 2) prioritering af risici og 3) håndtering af risici.

Kort om due diligence

Due diligence er en proces hvor virksomheder kortlægger, forebygger, begrænser og gør rede for, hvordan de vurderer og håndterer risiko for negativ påvirkning på mennesker, miljø og klima.

Foto: Vidensdeling og workshop - Silke Sønderstrup-Granquist fra Imprint og Jonas Juul-Olsen CEO og Morten Dinitzen COO fra MinAltan

Spørgsmålet om, hvad en risikoanalyse egentlig er, og hvordan produktet ender ud, var presserende for Josephine Valentiner, der leder certificeringsprocessen hos MinAltan. Tidligt i processen blev MinAltan introduceret til Imprints egenudviklede værktøj til at udarbejde risikovurderinger. Josephine fortæller:

“Værktøjet var en mega stor hjælp, og et godt billede på, hvordan Imprint hele vejen igennem forløbet har hjulpet med at skabe struktur og gøre tingene mere konkret.”


Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Forløbet bestod af vidensoplæg, 1:1 sparring og træning, research via online ressourcer og vidensplatforme, inddragelse af interne og eksterne interessenter, en fælles workshop samt udarbejdelse af en afsluttende summary rapport, der indsendes til Cradle to Cradle som dokumentation for processen og virksomhedens arbejde.


Ekstern hjælp fra Imprint gav MinAltan muligheden for at se virksomhedens værdikæde i et bredere perspektiv og se ud over egne bias. “Due diligence-processen tvang os til at sætte spørgsmålstegn ved, hvilken miljømæssig og social påvirkning, MinAltan kan have ved eksempelvis at source træ i Sydamerika”. fortæller Josephine Valentiner og understreger, at de under forløbet fik skærpet blikket for virksomhedens impact, der er langt væk fra Danmark.

“Forløbet har givet os et stort kompetenceløft, ikke kun hos mig, men også hos mine kollegaer.”


Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Foto: MinAltan montører i aktion på altanprojekt

Bæredygtighed kan ofte virke abstrakt både for kunder, ledelse og for Josephine Valentiner selv. Hun fortæller, at arbejdet med due diligence har gjort bæredygtighed mere forståelig. “Due diligence og de seks skridt gør det mere konkret. Man kan se, hvordan tingene hænger sammen, og vi behøver ikke gå i stå ved skridt tre eller fem.” Inddragelsen af medarbejdere på tværs af MinAltan var vigtig og Josephine uddyber: 

Cradle to Cradle-certificeringen er en stor del af MinAltans arbejde på tværs af afdelinger, og certificeringen påvirker mange af de beslutninger, der skal tages i virksomheden.

Foto:Workshop og prioritering med MinAltan medarbejdere: Niels Mandøe, Montør og AMO leder, Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig, Jonas Juul-Olsen, CEO og Morten Dinitzen, COO.

Version 4.0: Ekstern hjælp til implementering af risikovurderingen var nødvendig

Siden MinAltan i 2022 blev certificeret i version 3.1 har standarden undergået en omfattende udvikling. MinAltan stod derfor overfor en re-certificering i den reviderede standard version 4.0, der blandt andet indeholder nye krav om due diligence og risikovurderinger inden for menneskerettigheder og miljø. “I forbindelse med en 4.0 Cradle to Cradle-certificering på sølv-niveau, som er den, vi ansøger om, skal man have en risikovurdering, der mapper samtlige sociale og miljømæssige risici, der kan være forbundet med vores værdikæde og virksomhedsaktiviteter,” uddyber Josephine Valentiner. 


Risikovurderingen var en opgave, som MinAltan måtte have ekstern hjælp til. Når Josephine Valentiner ser tilbage på den indledende dialog, var der slet ikke tvivl om, at de ville arbejde sammen med Silke Sønderstrup-Granquist, Senior Sustainability Advisor hos Imprint.

“Vi opfangede hurtigt, at en af Imprints gode værdier er,
at vi ikke betaler for en arbejdsopgave, der bare bliver løst. Vi kommer også selv på banen og engagerer os, så vi kan lære af processen”


Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Som sparringspartnere hjalp Imprint MinAltan med at strukturere forløbet og sikre, at de fik implementeret due diligence og lavet risikovurderingen. “Vores praksisnære tilgang sikrede også, at de fik kompetencerne til at forstå, hvad due diligence er og kunne drive det videre selv,” fortæller Silke Sønderstrup-Granquist, der var rådgiver på forløbet.


For en mindre virksomhed som MinAltan kan det være en overvældende opgave at håndtere den omfattende Cradle to Cradle-certificeringsproces alene. Josephine Valentiner, beskriver, hvordan eksterne rådgivere som Silke Sønderstrup-Granquist fra Imprint har været afgørende for at navigere i standardens krav.

"Cradle to Cradle-certificeringen er virkelig bred, og jeg sidder alene med opgaven. Det er meget arbejde og mange forskellige ting, der skal fungere sideløbende.
At kunne overlade de rent formelle krav til Silke føltes som at være i virkelig gode hænder. Det var en kæmpe hjælp."


Josephine Valentiner, Bæredygtighedsansvarlig hos MinAltan

Ekstern hjælp giver ikke kun ekspertise og struktur, men også tryghed, der tager lidt af arbejdspresset. Josephine Valentiner erkender, at de ikke selv kunne have skrevet den afsluttende summary rapport, der skal vedlægges som dokumentation til Cradle to Cradle Products Innovation Institute, som Imprint leverede som en del af rådgivningsforløbet.

Hvad har MinAltan fået ud af rådgivningsforløbet med due diligence og risikovurdering som omdrejningspunkt?

  • Forståelse af due diligence kravene i Cradle to Cradle-certificering standard 4.0

  • Strukturering af processen til at implementere due diligence og udarbejde risikovurderinger inden for menneskerettigheder og miljø

  • Intern opkvalificering af medarbejdere inden for due diligence og kompetencerne til at drive arbejdet videre selv

  • Hjælp til indhentning af viden internt og eksternt via research og konkrete online ressourcer og vidensplatforme

  • Konkrete værktøjer og templates til at strukturere, prioritere og håndtere risici samt sikre dokumentation

  • Leverance af summary rapport, der er et krav i standarden og fungerer som dokumentation

Status på Cradle to Cradle re-certificeringen

MinAltans bæredygtighedsansvarlige Josephine Valentiner er klar til efteråret 2024, når virksomheden skal re-certificeres til oktober. Her tager MinAltan et kvantespring inden for certificeringen fra version 3.1 til 4.0, fra bronze- til sølvniveau.


Det har været en fornøjelse at støtte MinAltan gennem due diligence-processen og risikovurderingerne frem mod re-certificeringen til Cradle to Cradle 4.0. 


Har I også brug for hjælp til Cradle to Cradle-certificeringsprocessen eller vil I blot sparre om, om certificeringen kunne være noget for jer? Så er I altid velkomne til at kontakte husets seniorrådgiver Silke Sønderstrup-Granquist på mail eller telefon med henblik på en uforpligtende, indledende snak.

Hos Imprint har vi hjulpet en række virksomheder med due diligence og risikovurderinger. Heriblandt Dansk Wilton, Roccamore og i samarbejde med Impact CSR har vi udviklet materiale og trænet forretningsudviklere fra Danmarks seks Erhvervshuse.

Hvad er Cradle to Cradle Certified®?

Cradle to Cradle Certified® er en internationalt anerkendt, tredjepartsverificeret produktcertificering målrettet den cirkulære økonomi. Certificeringen vurderer produkter ud fra fem centrale områder: sundhed, cirkulær økonomi, klima, miljø og social retfærdighed.


Der er fire niveauer fra Bronze til Platin, der viser, i hvilken grad produktet og virksomheden klarer sig på disse områder.


Certificeringen er omfattende, og adskiller sig ved at have en holistisk tilgang til bæredygtighed, der dækker hele produktets livscyklus - fra råmaterialer til brugsfasen og genanvendelighed. Cradle to Cradle vurderer hele produktets værdikæde og kræver en grundig livscyklusanalyse, hvor alle faser fra råmaterialer, produktion og bortskaffelse bliver vurderet. For at få certificeringen er det nødvendigt at udarbejde miljøproduktdeklarationer (EPD’er), der dokumenterer produktets miljøpåvirkning i detaljer. Ligesom en central del af certificeringen er at gennemføre risikovurderinger på hele værdikæden. Dette indebærer en omfattende analyse af sociale og miljømæssige risici forbundet med produktet, herunder arbejdsforhold, kemikalier, vandforbrug og affaldshåndtering.


Læs mere om Cradle to Cradle-certificeringen hos Vugge til Vugge, der er Accredited Assessment Body.